Det traditionelle Hamburg

Sightseeing i Hamburg:

Det trendy Hamburg, St. Georg/Karolinenviertel/Schanzenviertel

Det traditionelle Hamburg, fra centrum til havnen

Det gamle danske Hamburg, Altona / Ottensen

Fra Hamburg centrum til havnen

Hamburgs vigtigste puls er uden tvivl Altstadt og havnen. Med denne gåtur kommer man forbi de største og vigtigste sights i det klassiske Hamburg.

Start på det overdådige rådhus

Start med at tage til Rathausmarkt – og her kan man ganske oplagt tage en knap en-times tur gennem dette pragtfulde og overdådige byggeri, som på bedste vis skildrer Hansestadens liv, idealer og historie. Er tiden mere knap, så tag ind i forhallen, der sædvanligvis er åben. Nyd især løverne i den ene side, eller i den modsatte ende, kig ned i restauranten. Gå om i gården, henne bag springvandet ligger rådhusets egen offentlige café, der dog først åbner kl. 12.00

Bag om Rathaus, på Alter Wall ligger Nordeuropas ældste børs, (1558) udvidet adskillige gange. Gå om i gården og nyd den helstøbte arkitektur. Gå ned mod Adolphplatz til Trostbrücke og Patriotische Gesellschaft, hvor det daværende rådhus stod indtil bybranden i 1842. husets tjente som rådhus indtil 1897 og huset blev genopbygget efter 2. Verdenskrig. Patriotische Gesellschaft har bl.a. stået for oprettelsen af det lokale bymuseum og Kunst & Gewerbemuseum.

Trostbrücke – en ringe trøst ?

Trostbrücke forbinder her Altstadt med Neustadt og er nævnt første gang i 1226. Navnet (trost=trøst) kommer af, at det var sidste stop før de dødsdømte kom i galgen. Gå ned af Grosse Reichenstrasse til Afrikahaus i nummer 27 med de store elefanter. Bygget i 1899 for et rederi der sejlede varer fra Afrika hjem. Her lå også i 1200-tallet den første havn og det første Fischmarkt. Derfor hedder det Alte Fischmarkt, lige syd for Dompladsen. Her finder man ved nummer 32/33 en af de tidligste senbarokke bygninger (1730).

Gå ned af Brandstwiete, kryds Ost-West Strasse og gå ned mod Speicherstadt. Folk med ét svagt punkt for farverne lilla, orange og Verner Pantons design, kan på venstre hjørne af Ost-West Strasse få øje på et forlagshus (fra ugemagasinet Spiegel). I stuen har Panton indrettet personalerestaurant, som står flot og helstøbt som det var tænkt. Tryk næsen flad mod ruden, inden det går videre ned mod Speicherstadt.

Fantastiske Speicherstadt

Gå over Zollkanal og over en kanal mere og drej th. ved St. Annenufer. Her er flot, fredet arkitektur fra 1884-1888. man lod 23.000 havnearbejdere flytte ud og byggede 330.000 kvm2 lagerplads med tykke murværk var det frostsikkert med minimale temperatursvingninger. Bygget i ”Backsteingotik”, har pakhusbyen sit helt eget udtryk. Mange småtårne, flot irede kobbertage og detaljer i murværket gør det til en fornøjelse for øjet. Her ligger adskillige mindre museer, hvis man gerne vil opdage lidt af bydelens historie. Fx Spicy’s Gewürtzmuseum eller Miniatur Wunderland (se under museer).

Speicherstadtmuseum eller også findes Zoll Museum (Toldmuseet) på Alter Wandrahm eller det Afghanske Kunst- og Kulturmuseum på Sandtorkai 32,1. eller Hamburg Dungeon www.hamburgdungeon.de på Kehrwieder 2-3. Her kan man opleve middelalderens torturmetoder og skuespillere der opfører rædselsscener og fremstiller livet i det tidlige Hamburg. For de store drenge, og dem der gerne vil være det!

Hafencity er en ny bydel

Oplev også arkitektplanerne for hvad der for tiden er Europas største byggeplads, nemlig udbygningen af det øde kajanlæg syd for Speicherstadt, der bliver til en ny bydel, Hafencity, med krydstogshavn, strand, boliger, shopping og et stort koncerthus, som de lokale mæcener har været med til at finansiere. Det lille, kompakte informationscenter ligger midt på Kehrwieder Brook, i et gammelt industrihus flankeret af to skorstene. Med cafe og toiletter er det et formidabelt stop på vejen videre.

Gå videre frem mod Niederbaumbrücke. Her åbner udsigten sig mod havnen og fra broen kan man nyde det hektiske havneliv med skibene, barkasserne og udflugtsbådene. Læg også mærke til Sloman-Haus, på hjørnet af Baumwall og Steinhöft, et af byens store gamle rederier der dominerede byen. Går man tæt på, kan man se bronzerelieffer med skibsmotiver.

Gå langs promenaden. Her vil man passere museumsskibene, først fragtskibet Cap San Diego og siden barken Rickmer Rickmers (se under største sights) her vil man komme til Landungsbrücken.

Gå under Elben

Herfra findes adskillige muligheder; Havnerundfart, byrundtur, et kig på den gamle Elbtunnel eller spadseretur videre i området. Se under største sights – for her er masser at give sig til. Hvis man da ikke vil fortsætte op til St. Pauli og gå på bar eller ud og spise. Prøv fx det mindre, hyggelige Portugiesen-quartier lige bag U-Landungsbrücken, på Ditmar Koel-Strasse Her findes adskillige fiskerestauranter og hyggelige bistroer og cafeer, hvis en pause trænger sig på.

Læs med på vores sociale medier

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here