Det gamle danske Hamburg

Sightseeing i Hamburg:

Det trendy Hamburg, St. Georg/Karolinenviertel/Schanzenviertel

Det traditionelle Hamburg, fra centrum til havnen

Det gamle danske Hamburg, Altona / Ottensen

Hamburg Altona og Ottensen

Vil man finde hyggelige caféer og restauranter, smukke parker, stilfuld shopping og en særlig sydlandsk afslappet stemning, så er en tur til den gamle danske by Altona så ganske oplagt. Bydelen er Hamburgs hemmelige perle, som de lokale værdsætter allermest – Afsæt nogle timer eller en halv dag, for et godt måltid tager tid.

Om Hamburg Altona

Altona opstod i det 15. årh. som en lille fisker og håndværkerby der lå ”All to Nah” (alt for tæt) på det egentlige Hamborg. Bydelen var del af Danmark frem til 1860’erne. Her slog Hamborgs fordrevne sig ned i det mere liberale Altona, og resten kom fra det danske rige. Hurtigt voksede byen med flere tusinde indbyggere. Og selv om Danmark flere gange tilbød Hamborg at købe byen, så var svaret altid nej – indtil preusserne slog danskerne i 1864 og bydelen definitivt blev del af det tyske rige.

Her var borgerskabet og en livlig handel, mens det nærliggende Ottensen blev her hvor det industrielle eventyr tog fart. Her er masser af park- og byliv og brug gerne nogle timer og et måltid her. Tag toget til Hamburg-Altona og gå ned af gågaden Ottenser Hauptstrasse I nummer 10 ligger Mercado, en passage med tøj-, sko- og delikatesseforretninger med et marked af friske dagligvarer hvor over 30 boder i den nederste etage sørger for lækkert til ganen. Dagligt 10-20 – www.mercado.hamburg

I nummer 39 ligger det store økologiske supermarked, Achaldan Naturkost, med masser af gode og relativt billige produkter. I nummer 46 ligger Jedermann – Geschenke für Männer, en gaveartikelforretning for mænd, med mange spil, skrivegrej i dyre materialer, selvbyggergrej – perfekt for kvinden der leder efter det rigtige til den kræsne mand.  I nummer 52 ligger Reh Bar – dagligt åbent fra kl. 11 og hvor mørkt træ og rådyrsstemning går i spænd med de gode øl og cocktails. Her er også happy hour 18-21 på cocktails.

Hvad er en Ottenser Nase

Læg mærke til de pudsige måder som husene lægger sig mod hinanden, for at udnytte pladsen, så godt som muligt. De lokale kalder det Ottenser Nase (”næser”) det ses tydeligt på hjørnet af Arnoldstrasse og Keplerstrasse. I det nærliggende Eulenstrasse 83-85 ligger Nordisches Weinhaus, der har særligt fokus på europæiske vine, på delikatesser og oste, samt en gedigen te-afdeling. Åbent til kl. 19 på hverdage. Drej op ad Grosse Brunnenstrasse og find den gamle skibsskruefabrik Zeise (1857), hvor hallerne er smukt renoverede. En lille biograf, flere barer og småforretninger har nu plads her. Hallen er smukt renoveret og især restauranten og cafeen Eisenstein er et besøg værd. Her er lækker italienskinspireret morgenmadsbuffet i weekenden. Også udendørsservering.

Der er flere renoverede fabriksanlæg, bl.a. Drahtstiftefabrik, hvor man man-fre 10-16 kan se hvordan det gamle historiske metalhåndværksfag bliver udført. Eller går man direkte efter det kulturelle, så tag en tur i Die Fabrik i Barnerstrasse 36, der er en af byens levende scener, hvor der siden 1977 under det intakte og stemningsfulde træloft, primært har fundet koncerter sted. Se www.fabrik.de for program. Gå videre af Barnerstrasse, ned af Gaussstrasse Her er mange cafeer – Tilbage til Altona Banegården kan man gå videre af den anden indkøbsgade Neue Grosse Bergstrasse – ikke nødvendigvis en flot gade – men her er de mere billige forretninger.

Bl.a. Røde Kors Kilo-forretningen, hvor tøj sælges til 12€ kiloet. Men Altonas egentlige attraktion, ligger ned mod vandet. Så er tiden til det, så gå på opdagelse i den klassisk danske del af byen. Forbi station langs Paul Nevermann-Platz og Museumsstrasse Ligger på den flotte Platz der Republik Altona Museum (Museumsstrasse 23 tirs-søn 11-18) med lokalhistorien fra bondeland til industri, søfart, fiskeri og hele den lange danske periode er godt skildret.

Rådhuset er en banegård

Skråt over for ligger det smukke Rådhus, der blev bygget videre af modtagelseshallen på den gamle danske banegård – hvor Kiel-Altona-linien faktisk var den første toglinie i det danske kongerige (1844). Ridderstatuen af Kejser Wilhelm I minder om Preussens sejr over danskerne og troner foran rådhuset, ikke langt fra Christianskirken, til minde om Christian IV der lod en del af det historiske Altona opføre. Gå hen til terrasserne og nyd udsigten ud – eller gå efter arkitekturen. Forlængelsen af Klopstockstrasse findes Palmaille, der blev tegnet af den markante, danske, klassicistiske arkitekt C.F.Hansen. Bygningen i nummer 116 lod Hansen opføre til sig selv. Her kan man virkelig beundre datidens store tanker i det stadig helstøbte kvarter.

Nedenfor Palmaille kan man gå tur i parken, hvor der også findes en dejlig café, Cafe Alte Welt. Nyd udsigten ud over vandet. Eller fortsæt ned af Elbstrasse Ind mod bymidten, hvor en række interessante forretninger findes. Stilwerk i nummer 68 har masser af interessante møbler og boligrindretning. God sushi hos Henssler & Henssler i nummer 160 eller Au Quai i 145 b-d har den flotteste udsigt. I den vestlige del af Elbstrasse Er der fiske-engros-forretninger – og her kan private også købe ind, hvis man alligevel er på vej mod en fryser eller en varm stegepande.

Læs med på vores sociale medier

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here